Světlo

Ačkoliv se díky situaci venku cítíme omezení, cosi zvenčí k nám přesto denně proniká. Světlo! Další výzvou, do které jsme se v rámci online programu NGP (Umění být doma) zapojili, byla výzva s názvem Světlo.

V čem výzva spočívala?

Druhostupňové děti z výtvarné výchovy v rámci distanční výuky měly za úkol zachytit světlo uvnitř jejich domova. V prostoru, kde teď tráví veškerý svůj čas.

Dětem stačilo slunečné počasí. Mohly ale experimentovat i s baterkou či jiným umělým osvětlením. Pak už potřebovaly jen různé předměty a materiály, které odráží světlo, mobil či fotoaparát.

Z dějin umění byl dětem inspirací malíř František Kupka a průkopníci avantgardní fotografie Jaromír Funke a Jaroslav Rössler, kteří ve svých dílech se světlem pracují.

 

Úkolem dětí bylo nechat do svých pokojů proniknout sluneční paprsky, zapojit paprsky umělé a pak už jen pozorovat, jak se pohybují po prostoru.

Kromě pozorování měly děti za úkol z těchto světelných úkazů vytvořit různé kompozice a ty vyfotografovat. Mohly si vytvořit i malou instalaci.

 

Děti si s úkolem poradily velice dobře a jsme na ně náležitě hrdé. Jejich práce si nechceme nechat pouze pro sebe, proto tento článek s ukázkami. Bylo těžké vybrat těch pár nejlepších. Těšíme se, že brzy budeme moci udělat větší instalaci, kde bude možnost jich ukázat mnohem více!

Než se ale školní výstavní prostory zase otevřou, můžete do galerie nahlédnout alespoň zde.

 

Mgr. Daniela Křesťanová

Mgr. BcA. Zuzana Tomanková

Bc. Eliška Vondrušková

 

Fotogalerie – zde