Pravidla pro žáky při návratu ze zahraničí

Vážení rodiče,

při návratu ze zahraničí platí dle nařízení Ministerstva zdravotnictví (zde) ve vztahu ke škole tato pravidla:

Při návratu ze zemí s  nízkým nebo středním rizikem („zelené a oranžové“ země) –  může být umožněn vstup do školy ihned po návratu ze zahraničí i do doby výsledku testu (antigenního testu, který nesmí být starší 48 hodin, nebo PCR testu, který nesmí být starší 72 hodin) za podmínky, že žáci budou po tuto dobu používat respirátor (nikoliv pouze zdravotnickou roušku) ve všech případech, ve kterých je podle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest; tedy nejen v případech, kdy se povinně nosí respirátor, ale respirátor musí osoba nosit i ve všech případech, kdy postačuje jinak pouze zdravotnická rouška. Test musí být proveden do 5 dnů od návratu, ale lze předložit také test, který byl proveden i před návratem v dané cizí zemi (staří testu je vždy stejné – 48 hodin, resp. 72 hodin).

V případě návratu ze zemí s vysokým nebo velmi vysokým se musí daná osoba nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den od vstupu na území České republiky podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, a to, pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních, a podrobit se do doby výsledku RT-PCR testu samoizolaci. Do doby výsledku testu jí nemůže být umožněna přítomnost ve škole.

V případě návratu ze zemí s extrémním rizikem nákazy se musí daná osoba do 24 hodin od vstupu na území České republiky se podrobit RT-PCR testu na přítomnost
viru SARS-CoV-2 a znovu nejdříve 10. den, nejpozději však 14. den od vstupu na území České republiky se podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, a to, pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních, podrobit se do doby výsledku RT-PCR testu samoizolaci. Do doby výsledku testu (pro účely předložení testu je určující ten druhý PCR test, čili mezi 10. a 14. dnem od vstupu) jí nemůže být umožněn vstup do školy.

Tato pravidla neplatí pro osoby do dovršení 12 let věku; pro tyto osoby neplatí pouze bod I.4 písm. b) a d) a I.6 písm. b) a d) (opatření viz zde) a jsou povinny se do 5 dní po vstupu na území České republiky ze země s vysokým nebo velmi vysokým rizikem nákazy podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 a před ukončením samoizolace disponovat negativním výsledkem provedeného testu.

Platí tedy povinnost informovat školu  o cestách do zahraničí.

Režim návratu ze zahraničí – informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy – zde