Villa Pellé

Víte, co je asambláž? A co má společného Večerníček a Rumcajs? Odpovědi jsme hledali na výstavě Radka Pilaře ve Ville Pellé. Komorní výstava Pilařových prací nadchla jak dospělé, tak děti. Kromě krásných olejových maleb nás zaujala právě díla dělaná technikou asambláže, kdy pomocí kamínků či různých předmětů autor dává obrazům třetí rozměr. Děti měly možnost vyzkoušet MEOTAR, promítací přístroj, který si pamatují jejich rodiče ještě ze školy. Zkoušely si skládat a promítat obrázky na průhledných nebo barevných foliích a zkoumat, co dokáže světlo udělat s obrázkem a jeho náladou.

Všechny zaujala krátká filmová pohádka beze slov, kde pan Pilař rozhýbává kousky skla jednoduchou animací. Fantazie pracovala, až se z nás kouřilo a díky tomu měl závěr pohádky každý jiný.

Inspirováni krásnými obrazy a kolážemi, které vybízejí k tvoření, jsme dostali prostor v dílně, kde si každý mohl vyrobit koláž podle svých představ. Díla dětí jsou krásná a hlavně je každé úplně jiné. Někoho zaujala technika a staré televize, někoho koláže z fotografií a někdo si nejvíce užil tvoření, ale všichni odcházeli spokojeni a naše obrázky nám budou dělat ještě dlouho radost ve třídě.

A chcete vědět, co má společného postava Večerníčka a Rumcajs? Tak se jděte podívat do Villy Pellé….

L. Rendlová

tř. učitelka IV. B