Výměnný program s Dánskem – Praha

V pondělí 25.4 v 14:45 přijela skupina našich kamarádů z Dánska se svými učiteli na nádraží v Holešovicích, kde už jsme na ně čekali my, žáci osmých a devátých tříd. V kontaktu jsme spolu byli již od února.

Celkově bylo 24 párů a ještě ten večer jsme se rozhodli Dány provést po Suchdole a Dejvicích, vzali jsme je na kebab a pak do Starbucks v Dejvicích. Natočili jsme společně taneční video na platformu Tiktok, které sklidilo obrovskou sledovanost.

Hned druhý den jsme se sešli v 9. hodin ráno před školou a vydali jsme se za dobrodružstvím do lanového centra PROUD. Nejdříve jsme  si všichni vyslechli instruktáž, a ti nejodvážnější pak šplhali po vysokých překážkách několik metrů ve vzduchu. Okolo 14. hodiny jsme se přesunuli do Dejvic, kde se uskutečnil turnaj v bowlingu. Ještě ten večer jsme pak měli volný program, a zhruba polovina z nás se sešla u školy na oválu, kde jsme si povídali a odpočívali.

Třetí den už byl trochu náročnější, čekala nás dlouhá prohlídka Prahy, a hrála se i společná hra na vědomostní otázky, tuto soutěž vyhrála Ema Mičeková s její Dánkou a Adam Krupka s jeho Dánem, gratulujeme. Po skoro dvou a půl hodinové procházce naším historickým městem jsme měli volno, a tak jsme nechali naše mozky odpočinout v nákupním centru Palladium, kde si skoro všichni zašli na oběd, a každý si vybral to své. Tímto ale den nekončil. V 16:00 nás totiž ještě čekala projížďka na lodi po Vltavě, a poté teprve skončil náš oficiální program. Někteří se rozhodli, že se ještě vrátí do centra a něco si nakoupí, jiní zamířili zpět domů.

Poslední den, ve čtvrtek 28.4 jsme jeli navštívit město Terezín, kde nás čekala prohlídka koncentračního tábora. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací z minulosti, některé nás zaskočily až nám krev tuhla v žilách, určité momenty působily děsivě a vyvolávaly v nás smíšené pocity. Po prohlídce jsme měli volné odpoledne, a někteří z nás se společně se svými Dány sešli v komunitní zahradě a uspořádali jsme takovou menší rozlučku, kolovala (v celku) dobrá nálada, jedlo se dobré jídlo a pilo se dobré pití, opékaly se buřty a každý něco přinesl, nakonec jsme dokonce zazpívali pár písní.

V pátek brzy ráno jsme naše Dánské kolegy a kamarády odvedli na nádraží na vlak, a poslali je zpět do jejich rodné země.

We are really excited to meet you again, see you on May 15th in Denmark!

Fotogalerie – zde