Výměnný pobyt v Dánsku (15. 5. – 20. 5.)

Po krátkém čekání konečně přišel 15. květen a naše pražská skupina se brzy ráno sešla u školy, připravena na dobrodružnou cestu do Dánska za našimi dánskými kamarády. Po asi dvanácti hodinách cesty, okolo 20. hodiny večer, jsme dorazili do malého městečka Ringe na ostrově Fyn. Setkali jsme se s dánskými rodinami a později vyrazili ven, abychom prozkoumali, kde se to vlastně následující 4 dny budeme nacházet. Po návratu domů a ulehnutí do postele jsme se už nemohli dočkat dalšího dne, neboť na nás čekala návštěva Legolandu.

V pondělí jsme vyrazili do autobusem do města Billund vzdáleného asi 80 km, kde se Legoland nachází. Byli jsme rozděleni do česko-dánských skupinek a společně jsme si užívali všechny atrakce.

V úterý ráno jsme se všichni sešli u školy, kterou nás naši dánští přátelé provedli a následně jsme se zúčastnili jejich ranního ceremoniálu. Potom jsme si šli zaskákat do jejich trampolínového centra a měli hodinu gymnastiky. Po sportovních aktivitách následovala procházka po městečku Ringe. Odpoledne jsme si zajeli zahrát minigolf, který se nacházel na pláži u moře, a někteří odvážní otužilci si dokonce i v moři zaplavali.

Třetí den 18.5. jsme strávili v Odense. Z autobusů jsme vystoupili u menšího přístavu, kde se chvíli hrál beach volleyball, nebo jsme si zkoušeli parkurové překážky. Poté jsme se přesunuli více do centra, k muzeu H. C. Andersena, odkud jsme v menších skupinkách vyrazili ‚po stopách Hanse Christiana Andersena‘. Dánové v každé skupince si připravili kratší text ke každé zastávce, která se vázala k jednomu bodu života slavného spisovatele. Po ukončení této části programu jsme navštívili muzeum. Toto muzeum patří mezi možná více alternativní zážitky, jelikož nejen expozice, ale i architektura samotných budov byly tvořeny s ohledem na to, co vystavují. Dostali jsme sluchátka a zatímco jsme procházeli expozicí, mohli jsme v angličtině poslouchat výklad. Po více historické části následovala více interaktivní část, kterou si většina lidí oblíbila, a to ta, inspirovaná nejslavnějšími Andersenovými pohádkami. Po skončení celého denního programu jsme měli rozchod, ale většina studentů se poté sešla ve street food hale na společnou večeři.

Poslední den, čtvrtek 19.5., jsme se znovu scházeli ve škole na ranní shromáždění se zpěvem. Hned poté jsme popadli kola a vyrazili  na cestu na hrad Egeskov, který je jedním z nejlépe udržovaných vodních hradů z dob renesance. V areálu hradu jsme se rozdělili a každý šel na vlastní program s Dány. Bylo tu velké bludiště s rozhlednou, provazové cesty mezi korunami stromů, vystavené vojenské letadlo, velké prostory s hřišti, obrovské zahrady okolo jezera a to ani nemluvíme o samotném hradu. Dovnitř jsme sice nešli, ale prostory nabízely dostatek zabavení pro každého. Po návratu jsme měli ještě chvíli volného programu, poté jsme se všichni shromáždili u školní budovy na rozlučkovou akci s Dány a jejich rodinami. Každá rodina přinesla nějaké jídlo a pití. A kolem osmé hodiny jsme se vypravili na cestu domů..

Celý pobyt byl rozhodně zajímavým zážitkem, kde jsme si našli nové přátele, vyzkoušeli nové věci a taky se procvičili v angličtině!

Alex S., Kristina K.

Fotogalerie – zde