Exkurze na letišti

Dne 16.11. jsme se zúčastnili exkurze na Letišti Václava Havla. Naši skupinu tvořily dvě deváté třídy a celou dvouhodinovou akcí nás provedl bývalý pilot. Nejprve jsme prošli odbavovacím prostorem a poté jsme zamířili ven do autobusu. Autobus nás provezl celým letištěm jižní i severní částí. Dozvěděli jsme se plno zajímavých informací, ohledně budov na letišti, kde parkují letadla, jak dlouho trvá jejich povinná kontrola a oprava atd. Zastavili jsme se kousek od přistávací plochy a chvíli pozorovali jednotlivá letadla. Počasí nám sice moc nepřálo, protože letadla mizela v mlze, ale i přesto to byl dobrý zážitek.

Na naší druhé a poslední zastávce jsme zavítali do velké haly, ve které se letadla opravují. Prošli jsme celou dlouhou halou, ve které stálo asi tak pět letadel a na všech se poctivě pracovalo. Dozvěděli jsme se, že každé letadlo musí podstoupit velké opravy jednou za deset let a že takové opravy trvají asi měsíc a nejsou nejlevnější. Po tomto zážitku jsme se vydali zpět do hlavních budov, kde jsme začínali exkurzi. Cestou jsme ještě přibrzdili, abychom viděli, jak letadla zajíždí k chodbám, kterými před odletem nastupují cestující. Na závěr jsme poděkovali panu průvodci a zamířili ke škole.

Celou akci bych zhodnotila jako přínosnou, dozvěděla jsem se nové informace a poznala jsem ještě trochu víc naše pražské letiště.

                                                                                                                      Johanka Kracíková, IX. A