Ukrajina hraje

Klavíristé, kytaristé, houslisté, harfeníci, pěvci sólo i ve sboru…, písně vánoční i umělé, ukrajinské i české, skladby z per skladatelů od Bacha po Debussyho, od Leontovyče po Tedesca.

To vše bylo možné vyposlechnout ve středu 18. ledna na koncertě „Ukrajina hraje“ – prostor KC Půda praskal ve švech.

Mezi mnoha talentovanými ukrajinskými studenty hudby, kteří momentálně pokračují ve svém studiu na některé z pražských konzervatoří nebo ZUŠ, se v bohatém programu objevila též dvě sborová vystoupení připravená naší školou.

A protože 18. leden je v pravoslavné liturgii předvečerem svátku Tří králů, obě vystoupení se ještě nesla v duchu Vánoc.

Na prvním z nich vystoupil – slavnostně a v krojích – sbor sestavený z ukrajinských dětí studujících na naší škole. Radostné vánoční vystoupení s nimi nacvičily naše asistentky pro ukrajinské děti Vitaliya Markovych a Marina Stanko. Jednotlivé děti zažily i svou vlastní minutu slávy – a to když se mezi společnými písněmi jedno po druhém stavěly k mikrofonu a povídaly říkanky.

Druhé vystoupení patřilo našemu dětskému pěveckému sboru Mikeš, který na předchozí vystoupení navázal s nesnadnou úlohou – totiž zazpívat před přítomným ukrajinským obecenstvem dvě ukrajinské koledy. Soudě podle reakcí publika však rozhodně nelze říci, že by si Mikeš uřízl ostudu.

Celý koncert byl veskrze dobrým počinem – poskytl prostor těm, kteří na čas přišli o možnost uměleckého vyjádření, posluchače obohatil, a všem přítomným pomohl k vzájemnému porozumění. Děkujeme městské části a ukrajinské ambasádě, že se podílely na jeho organizaci, a doufáme, že mezi akcemi tohoto druhu nezůstane ojedinělou.

Fotogalerie – zde