Rekreační činnosti – pobyt venku

Od listopadu máme v areálu školy nové lanové hřiště. Pro děti, které tráví odpolední čas ve školní družině, tak přibylo zajímavé místo, kde se můžou po vyučování rekreovat.

Rekreační činnosti v ŠD probíhají v době od 13:30 do 15 hodin. Stejný čas však musíme rozdělit mezi zájmovou činnost, vyplývající ze Školního vzdělávacího programu školní družiny „Hrou k poznání“ a pobyt venku. V zájmových činnostech plníme cíle a úkoly ze společenskovědní, přírodovědné, pracovně – technické, výtvarné, literární a hudební výchovy. Do pobytu venku zařazujeme činnosti na rozvoj tělesné zdatnosti a sportovních dovedností. Když je zájmová činnost poutavá nebo náročnější, věnujeme jí více času. Naopak při vyšší únavě dětí po pětihodinovém vyučování strávíme delší čas venku.

Činnosti, které probíhají do 15 hodin, ovlivňují další organizační potřeby – přesuny po budovách školy, odchody dětí na kroužky a jejich návrat do oddělení, individuální zdravotní problémy dětí, zapomnětlivost dětí, mimořádné odchody dětí z ŠD domů, spojování oddělení při nepřítomnosti vychovatelky, počasí apod.