Jazykově-poznávací zájezd do Montpellier

Žáci osmých ročníků naší školy se v minulém týdnu zúčastnili zájezdu do okouzlujícího města v jižní Francii v regionu Okcitánie ležícího 10 km od Středozemního moře. V Montpellier strávili celkem šest dní, z nichž pět dní navštěvovali jazykový kurz v místní jazykové škole Accent Français, která již od roku 1998 nabízí širokou škálu kurzů francouzského jazyka pro cizince. Každé dopoledne se žáci věnovali výuce francouzštiny pod vedením kvalifikované lektorky a pomocí moderních technologií. Výuka probíhala pouze ve francouzštině, kterou si žáci dále mohli procvičovat v každodenních situacích, a to hlavně v komunikaci s rodinou, ve které byli ubytováni. Po skončení intenzivního jazykového kurzu žáci obdrželi certifikát o jeho absolvování.

Intenzivní byl nejen kontakt s francouzským jazykem, ale také s francouzskou kulturou. Zájezd do Montpellier byl jazykový i poznávací a každý den po skončení výuky měli žáci možnost navštívit významné místo v okolí Montpellier. Již po cestě do Montpellier žáci viděli Pont du Gard, akvadukt postavený v 1. století př. n. l., který je mistrovským dílem římského stavitelství. V pondělí navštívili malebné městečko u moře Saintes-Maries-de-la-Mer a v jeho těsné blízkosti přírodní park Camargue. Po cestě do města Sète, kterému se často přezdívá „francouzské Benátky“, zavítali žáci na nedalekou farmu, kde se chovají ústřice, které měli možnost ochutnat. Dalším místem, které žáci navštívili bylo město Arles známé mnoha památkami z římského období. Na konci 19. století zde pobýval významný malíř Vincent van Gogh, po jehož stopách se žáci vydali. Ani o výlet k moři nebyli žáci připraveni. Jedno odpoledne strávili v přilehlém letovisku Palavas les Flots, nedaleko Montpellier. Poslední den byl věnován městu Orange, kde žáci navštívili unikátně dochovalé římské divadlo. Poté již jejich cesta mířila zpátky do Prahy.

A co na zájezd říkají sami žáci? Přečtěte si v krátkém rozhovoru s některými z nich.

Myslíš, že ti jazykový kurz pomohl posunout se ve francouzštině?

Iva: Myslím si, že ano. Naučila jsem se spoustu nových věcí, které se mi určitě budou hodit, a myslím, že jsem si zlepšila i výslovnost. Naučila jsem se názvy budov, popis cesty, nová slovesa a spoustu dalších věcí. Jsem hodně ráda, že jsem do Francie mohla jet a naučit se francouzsky nové věci. 🙂

Co tě během pobytu nejvíc překvapilo?

Adéla: Během mého pobytu ve Francii mě překvapilo, že město vypadá staré, i když je tu spousta nových obchodů a budov. Potom také to, že tu jezdí více kol než v Česku. Taky mě překvapilo, že nám škola začínala až v 9:00. A v neposlední řadě taky to, že se ceny v některých obchodech lišily od těch v Česku.

Co jsi se dozvěděla o Francouzích?

Anežka: Mluví na tebe plynule přestože ví, že jim nerozumíš. Když na tebe mluví, působí to trochu agresivně, ale zároveň jsou hodný. I když řeknou, že umí anglicky, tak jim není jednoduché rozumět, protože mluví se silným francouzským přízvukem (ne všichni, ale většina ano). Jezdí rychle autem.

O čem budeš doma určitě vyprávět rodičům?

Žaneta: O škole a o tom, co jsme se v ní nového naučili a v čem jsem se zlepšila – třeba ve výslovnosti. Taky o tom, jak jsme byli v u Pont du Gard, v koloseu, na pláži, na ústřicové farmě a dalších výletech. Určitě budu vyprávět i o naší hostitelské rodině, protože paní na nás byla moc milá a výborně vařila. Bylo to u ní moc pěkné.

Fotogalerie – zde