Na hodinu učitelem

Jaké to je, postavit se před skupinu žáků a snažit se je něco naučit? To si nedávno vyzkoušeli žáci druhého stupně Základní školy Mikoláše Alše v rámci celoškolního projektu Na hodinu učitelem.

Koncem března se žáci šestých až devátých tříd zapsali k tématům, která pro ně připravili jejich učitelé. Výběr byl vskutku pestrý, od fyzikálních pokusů přes folklorní zvyky, zámořské objevy, sportovní hry, anglické pohádky, finanční gramotnost, či dokonce žonglérský kurz. Vznikly tak skupiny tvořeny přibližně 15 žáky napříč ročníky a třídami.

O pár dní později se tyto tvůrčí týmy poprvé sešly. Po krátkém seznámení s daným tématem i mezi sebou navzájem pak žáci několik hodin připravovali aktivity pro své mladší kolegy. Záhy po Velikonocích, ve středu 3. dubna, pak proběhla hlavní akce. První vyučovací hodina byla věnovaná doladění příprav a pak už se skupiny vypravily na první stupeň, kde využily vytvořené materiály a vyzkoušely si učitelské řemeslo.

Učitelé i žáci, a to jak prvostupňoví, tak druhostupňoví, hodnotili akci velmi příznivě. Drobnou výtkou bylo snad jen zklamání z toho, že program netrval déle a byl realizován pouze jednou. Pro nás jako učitele bylo skvělé pozorovat, s jakým zápalem žáci druhého stupně výuku malých žáčků připravovali i realizovali a jak samostatní dokážou být. Z naší osobní zkušenosti můžeme s klidným svědomím říct, že své role opět někdy rády předáme našim „mladším kolegům“. Už teď se na to těšíme!

Lucie Vejšická a Anna Janoušková

Fotogalerie – zde