Jazykově poznávací zájezd do Anglie očima žáků 9.B

Cesta do Ilfracombe:
Cesta začala 28. 9. v půl třetí odpoledne od školy. Vyjížděli jsme od školy směr Rozvadov. Do Rozvadova cesta trvala 2h ale pocitově to bylo 10 min. Poté jsme pokračovali na Norimberk, cestou jsme zastavili na 3 benzínkách. Cesta tam trvala kolem 3 h což se ani neblížilo konci. Poté nás čekala úmorná cesta do Frankfurtu která trvala o 1h více jak cesta do Norimberku. Mezi tím se řidiči autobusu vystřídali. Další cíl byl Brusel a přejezd do Francie do města Calais, kde jsme museli jsme stihnout trajekt který nás měl převést přes kanál La Manche. Trajekt byl obrovský a luxusní a dovezl nás do Doveru za 2h. Pak už “jen” zbývá cesta do Ilfracombe která trvala dalších 7h. (Tony Kořínek, Arnošt Hálek)


Hostitelské rodiny:
V Anglii většina lidí bydlela v typicky anglických domech. Typický anglický dům má cihlové stěny, bílé okenice, dvě patra a podkroví. Snídaně většinou byli cereálie s mlékem. Do školy jsme dostávali sandwich a chipsy. Když jsme přijeli zpět do rodin, tak každý dostal od svých hostitelských rodin něco jiného např.: pizzu, špagety, wrapy nebo nějaké smažené věci. Po večeři jsme buď šli zpátky na pokoj, nebo někteří šli do vířivky, na bowling nebo na pláž. Byly dva typy pokojů: Buď s palandou nebo s oddělenými postelemi. Pokoje byli vybaveny skříněmi někdo měl i svůj vlastní záchod / koupelnu. (Adam Hrobský, Pavel Rozkovec)


Škola:
Do místní školy se chodilo jen tři dny. Učili jsme se tři hodiny a měli jsme 15 minutové pauzy. Škola začínala 9:00 a končila v 12:30. Po konci školy jsme měli čas na oběd. Každý den se nám měnil učitel. První den jsme poznali školu a seznámili jsme se s pravidly školy. Také jsme dělali krátké referáty na části Anglie. Druhý den jsme v angličtině probírali vesmír. Také se k nám přidali španělští studenti. Třetí den jsme v angličtině probírali fyziku a dělali jsme různé pokusy.

Výlet jsme si náramně užili. Cesta byla delší ale nic hrozného. Rodiny byly velice přátelské. Ubytování bylo hezké. Jídlo od hostitelských rodin bylo jednoduché, ale bylo dobré. Program ve školách byl zajímavý a jednoduchý na pochopení. A program poté byl také velice zajímavý a pěkný. Poslední den jsme se vydali do Londýna a bylo to velice pěkné. Viděli jsme mnoho památek. Večer jsme se vydali zpět do Čech. (Sofie Králová, Nikola Tolstoluska)


Program:
Náš program byl rozdělený celkem do pěti dnů. První den byl ten den, kdy jsme přijeli do Ilfracombe a rovnou z autobusu jsme se šli podívat do města a navštívili jsme Tunnels Beaches – tunely prokopané velšskými horníky na jinak nedostupné pláže, bylo to moc pěkné. Poté co jsme si to všechno prošli, jsme se seznámili se svými rodinami. Druhý den jsme šli dopoledne do školy a po škole, protože bylo ošklivé počasí, jsme šli nakupovat do městečka Barnstaple. Třetí den jsme šli dopoledne opět do školy a poté jsme jeli autobusem do národního parku Exmoor a na procházku kolem útesů Valley of Rocks, poté jsme se ještě šli podívat do vesniček Lynton a Lynmouth. Předposlední den jsme byli dopoledne ve škole a poté jsme jeli do rybářské vesničky Clovelly kde jsme měli na celou dobu rozchod, byli tam oslíci a bylo tam plno malebných obchůdků. Poslední den jsme stávali velmi brzy, rozloučili jsme se s rodinami a vyjeli jsme autobusem do Londýna. V Londýně jsme byli až do večera a poté jsme jeli autobusem domů. (Evelína Kalousová, Eliška Kotlínová)


Cesta z Anglie přes Londýn:
Vyrazili jsme 3. 10. hned brzy ráno, po poslední snídani s hostitelskou rodinou. Po rozloučení jsme nastoupili do autobusu, a vydali se na cca 5h dlouhou cestu do Londýna. Dorazili jsme tam asi ve 12:30. Poté jsme dojeli lodí po Temži až do centra Londýna. Hned co jsme dorazili, jsme se vydali na prohlídku po památkách. Viděli jsme např. London Eye, Big Ben nebo třeba Buckinghamský palác. Poté jsme dostali rozchod na hodinu a půl, kdy jsme si mohli něco koupit. Sraz jsme měli na Leicester Square a šli jsme zpět na zastávku Uber Boat, kterou jsme jeli zpět k autobusu. Večer jsme už byli na cestě zpět. Autobusem jsme dojeli do města Dover odkud už jsme odjížděli trajektem do přístavu v Calais ve Francii. Jízda trajektem byla super, protože jsme se mohli jít podívat ven na moře a dokonce jsme tam potkali i Čechy a Slováky. Ve Francii jsme se ještě stavili v nemocnici na pohotovosti, kde jsme čekali asi tři hodiny. Dále už jsme pokračovali přes Belgii a velkou část Německa. S autobusem jsme stavěli každé 4 hodiny na tankovacích stanicích, což bylo fajn. Myslím si že cesta z Anglie i do Anglie byla sama o sobě skvělý zážitek. Všichni jsme si to moc užili, protože v autobuse byla sranda. Do Česka jsme dorazili okolo šesté hodiny večer. (Kateřina Skuhravá, Julie Pospíšilová)

Fotogalerie – zde